About Tethys

Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ

Ποιοι είμαστε
Ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών “ΤΗΘΥΣ” ιδρύθηκε στις 27-01-2007 από μια ομάδα 23 αυτοδυτών, που τους ενώνει το πάθος τους για την κατάδυση με αυτόνομη αναπνευστική συσκευή (scuba-dive) και η αγάπη τους για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σκοποί του συλλόγου
Οι στόχοι του συλλόγου – όπως καταγράφονται και στο καταστατικό μας – είναι:

α) Η προάσπιση των συμφερόντων των ερασιτεχνών αυτοδυτών.
β) Η ανάπτυξη και η διάδοση της αυτόνομης κατάδυσης .
γ) Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου πάνω σε θέματα της αυτόνομης κατάδυσης.
δ) Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ερασιτέχνες αυτοδύτες από τους παροχείς των αντίστοιχων υπηρεσιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την Ελληνική και την διεθνή πρακτική.
ε) Η προστασία των Ελληνικών θαλασσών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των λιμνών, των ποταμών και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, με σχετικές ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές.
στ) Η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού .
ζ) Η ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικών με την αυτόνομη κατάδυση.

Ιστορικό και αναγκαιότητα ίδρυσης του συλλόγου
Οι συζητήσεις για την ίδρυση ενός συλλόγου ερασιτεχνών αυτοδυτών, πότε διαδυκτιακές και πότε δια ζώσης, έχουν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν και με διάφορες αφορμές.

Τα ανεκμετάλλευτα ιστορικά ναυάγια, η ομορφιά των ελληνικών βυθών κι η έκταση της ελληνικής ακτογραμμής, θα έπρεπε από μόνα τους να έχουν φέρει τη χώρα μας στον υπ’ αριθμόν 1 καταδυτικό προορισμό – τουλάχιστον – για τους Ευρωπαίους. Η υλοποίηση αυτής της τόσο προφανούς ιδέας, σκοντάφτει – χρόνια τώρα –πάνω σε σκουριασμένα μυαλά και απαρχαιωμένες ιδέες.

Την μία πλευρά του νομίσματος, αποτελούν κάποιοι καρεκλοκένταυροι του δημοσίου που – για να καλύψουν την ανικανότητά τους – υποστηρίζουν πως ο μοναδικός τρόπος να προστατευτούν οι ενάλιες αρχαιότητες, είναι να στερηθούμε όλοι το συνταγματικό μας δικαίωμα να απολαμβάνουμε τους βυθούς της χώρας μας. Αποτέλεσμα: Ο νόμος που ίσχυε πριν τις 04.02.2006 και απαγόρευε την αυτόνομη κατάδυση σε όλη την επικράτεια εκτός από 135 περίπου περιοχές που είχαν ελεγχθεί και χαρακτηριστεί ως “απελευθερωμένες” από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Από τις 04.02.2006 και σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει πλέον ο νέος νόμος Ν3409/2005 – (ΦΕΚ 273) που απελευθερώνει την αυτόνομη κατάδυση σε όλη την επικράτεια, εκτός βέβαια από συγκεκριμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικές ή αποτελούν ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα που πρέπει να προστατευτούν.

Κι εδώ εμφανίζεται η άλλη πλευρά του νομίσματος, ο εχθρός “εντός των τειχών”. Με την εμφάνιση του νέου νομοσχεδίου, μέρος των “επαγγελματιών” του χώρου της κατάδυσης αναψυχής που χρόνια τώρα κόπτονταν για την απελευθέρωση των καταδύσεων, προσπάθησαν να περάσουν πρόταση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε οι ερασιτέχνες αυτοδύτες που καταδύονται χωρίς παροχέα (δηλ. χωρίς αυτοί οι ίδιοι να επωφελούνται οικονομικά) να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ετήσιο παράβολο τουλάχιστον 150 ευρώ.
Αντί δηλαδή να δουν τον νέο νόμο ως κίνητρο για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς που ανοίγει, απέδειξαν έμπρακτα ότι το παλιό καθεστώς των απαγορεύσεων τους βόλευε μια χαρά, ότι θεωρούν τον βυθό τσιφλίκι τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “μαντρώσουν ξανά τα πρόβατα στο μαντρί”.
Τέτοιες μικρο-συντεχνιακές αντιλήψεις μόνο ζημιά κάνουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κατάδυσης.

Ελπίζουμε ότι ενέργειες όπως οι παραπάνω ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ο λόγος που τις αναφέρουμε είναι γιατί ευελπιστούμε ότι ο σύλλογος ‘ΤΗΘΥΣ’, πέρα από τη κάλυψη της ανάγκης μας να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε και να μοιραστούμε όμορφες καταδυτικές εμπειρίες, θα αποτελέσει ταυτόχρονα ένα συλλογικό όργανο που απαλλαγμένο από οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη σκοπιμότητα, μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά για μια υπεύθυνη, οικολογική και ισορροπημένη ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης στη χώρα μας.

Η δύναμη του συλλόγου είναι τα μέλη του. Αν συμφωνείτε με το σκεπτικό και τους στόχους μας, γραφτείτε κι εσείς στον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αυτοδυτών “ΤΗΘΥΣ” και στηρίξτε την προσπάθειά μας.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ

Χρήστος Ευθυμίου (πρόεδρος)
Γιάννης Ίσσαρης (αντιπρόεδρος)
Φοίβος Βιλανάκης (γραμματέας)
Θάνος Αγγελόπουλος (ταμίας)
Νίκος Μπιρμπίλης (μέλος του ΔΣ)
Γιώργος Κανελλάκης (μέλος του ΔΣ)
Βασίλης Γερακάρης (μέλος του ΔΣ)

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: